strona główna

HISTORIA

Początki firmy  sięgają  lat 90 wówczas rozpoczęła się działalność zakładów mięsnych w Poniecu. Przedsiębiorstwo zajmuje się głównie własnym skupem, ubojem, a następnie rozbiorem trzody chlewnej.

 Wzrost zapotrzebowania klientów nie tylko na świeże elementy wieprzowe, ale również na mrożone asortymenty był wynikiem podjęcia decyzji o powstaniu chłodni składowej 

Budowę Chłodni rozpoczęto w 2001 roku.  Nowopowstały, nowoczesny obiekt szybko zyskał aprobatę klientów. Zwiększające się zapotrzebowanie na składowanie produktów mrożonych było wynikiem do rozbudowy Chłodni, która zakończyła się w 2004 roku.

Obecnie Chłodnia Składowa  to 9263m2 powierzchni składowania, 32 tys. miejsc paletowych. Chłodnia składa się z dwóch komór chłodniczych do składowania produktów chłodzonych z temperaturą regulowaną, w zależności od rodzaju składowanych towarów, dwóch komór zamrażalniczych do szybkiego zamrażania towarów w temp. do  -40°C, czterech komór składowych w tym trzech  z regałami wysokiego składowania, w których gwarantowana temperatura  przechowywania towarów wynosi -22,1°C.

W Chłodni przechowywane są wszelkie produkty żywnościowe wyprodukowane w zakładach objętych nadzorem Inspekcji Sanitarnej lub Inspekcji Weterynaryjnej, zakwalifikowanych zgodnie z obowiązującym prawem do handlu na terenie Unii Europejskiej oraz pochodzące z zakładów państw trzecich mających uprawnienia eksportowe do państw UE. Zakład posiada uprawnienia eksportowe do państw trzecich świata w tym m. in. na Ukrainę, Koreę Południową, Benin, Wenezuelę, Uzbekistan, Hongkong, Maroko, Ghanę, Unie Celną.

            W odpowiedzi na zmieniające się potrzeby klientów do oferty Chłodni poza usługami mrożenia i składowania wprowadzono paletyzację polegającą na przygotowywaniu opakowań zbiorczych z opakowań jednostkowych oraz kompletację, konfekcję  czyli przygotowywanie miksów asortymentowych ekspediowanych produktów, co jest kluczowe przy obsłudze dystrybutorów produktów mrożonych. Ponadto dostosowano posiadany system komputerowy do standardów GS1 oraz wprowadzono elektroniczną wymianę danych (EDI).

Chłodnia Składowa  to nowoczesne przedsiębiorstwo, analizujące rynek, dostosowujące się do jego potrzeb i wymagań klientów. W związku z powyższym w 2008 roku pozytywnie przeszliśmy audyt certyfikujący przeprowadzony przez TŰV Rheinland® i otrzymaliśmy certyfikat Zintegrowanego Systemu Zarządzania zgodnego z wymaganiami branży spożywczej norm ISO 9001 i 22000 (HACCP).

W październiku 2015 zakład został włączony do Grupy Mróz, która jest liderem z ponad 25 letnim doświadczeniem na rynku polskim jak i zagranicznym. Działając pod logiem grupy Mróz wzmocniliśmy swoją pozycje wśród konkurencji. Nie spoczywamy jednak na laurach i dalej z odwagą podejmujemy wyzwania, które stawia nam rynek.

Nasza misja


„Stosując międzynarodowe standardy w zakresie zarządzania jakością oraz bezpieczeństwa zdrowotnego, spełniając wymagania naszych Klientów oraz przepisów prawnych, pragniemy zdobyć i utrzymać pozycje lidera w branży na ryku krajowym”

Copyright © 2013 Frost & Meat by Mróz sp. z o.o.
created by akedo